SPARETILTAK I BOLIGEN

10 kostnadsfrie sparetiltak i hjemmet

Boligene våre har ulike energiklasser når det gjelder forventet energibehov. Men det er en rekke energibesparende tiltak en kan gjøre selv uavhengig av boligens alder og energiklasse.

  1. Lufte raskt og effektivt. Ved å åpne vinduene helt opp i en kort periode blir inneluften skiftet ut uten at vegger og interiør rekker å bli nedkjølt. Derfor blir rommet raskt varmt igjen når vinduene lukkes og luften er frisk.

  2. Spareprogram på vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin. Kjør fulle maskiner eller bruk program tilpasset halvfulle maskiner.

  3. Bytt lyspærer til LED (etterhvert som de gamle ryker). Dette er en lyskilde som kan bruke 10 til 15 ganger mindre strøm på å produsere samme mengde lys. En typisk LED-pære på 7W kan derfor tilsvare en tradisjonell glødepære på 60W i lysstyrke. De har også mye lenger levetid enn glødepærer og er mindre brannfarlige.

  4. Redusere innetemperatur. Vurder å senke noen grader i oppholdsrom. Lavere temperatur i lite brukte rom, skru ned varme i soverom på dagtid. Lukke dører til disse aktuelle rommene. De fleste har noen få rom de oppholder seg i store deler av dagen, mens boder, soverom, ganger osv gjerne kan være kaldere uten at det merkes på komforten i huset.

  5. Sammenligne din strømleverandør med andre, den informasjonen kan enkelt finnes på nettet. En kan også undersøke hvilke ulike avtaler nåværende leverandør har, og sjekke om de har en avtale som passer ditt bruk bedre.

  6. Mindre bruk av varmt vann. Dusje mer effektivt, bruke oppvaskmaskin fremfor håndoppvask. Mange tror oppvaskmaskin er dyrere i bruk enn håndoppvask, men studier viser det motsatte. Det er merkbart mer økonomisk å vaske i oppvaskmaskinen pga besparelser på varmt vann.

  7. Følg tett med på strømprisen. Denne varierer time for time; morgen og ettermiddag er ofte noe dyrere enn resten av døgnet. Natten har tradisjonelt pleid å være billigst, men nylig har solrike dager vært lavere priset grunnet fremvekst av solcellepaneler i Europa. Mye kan derfor spares på å benytte hoveddelen av strømmen på visse tidspunkt. Elbil-lader og mye annet utstyr kan programmeres til å trekke strøm når prisen er lavest eller en kan justere dette selv utfra spotprisene en finner på sider som f.eks www.strompris.no/spotpriser.

  8. Belysning. Mange har lysene i hele boligen stående på gjennom dagen. En kan heller slå av lyset i rommene en ikke bruker, slukke lyset når en drar hjemmefra og utnytte sollyset på dagtid. Dette er raskt å endre til en god vane, som sparer vesentlige beløp hvert år.

  9. Ikke la vifter gå unødvendig mye. Disse trekker varm luft ut av rommet i tillegg til at de bruker strøm. På badet benytter mange fuktsensitive baderomsvifter som stanser når fuktnivået er tilstrekkelig lavt. Dette nivået kan som regel justeres i viften. Dersom en ikke har denne typen vifte, bør en være bevisst på å skru av viftene av etter bruk.

  10. Vedfyring kan lønne seg ved høye strømpriser. Da er det viktig å fyre korrekt, for å få mest mulig varme ut at minst mulig ved. Se våre tips til god vedfyring.