Fyr riktig med ved

Vedfyring for best effekt

Å fyre med ved gir både varme og kos i hjemmet. Men det er noen prinsipper som er bra å kunne for maksimal effekt og trivsel. Riktig vedfyring avhenger av flere faktorer, som å bruke tørr og god ved, fyre opp riktig og ha passelig lufttilførsel.

Om det ikke gjøres riktig vil det brenne dårlig og veden avgir sot – som i noen tilfeller fører til pipebrann.

Tørr ved

Skal du få en optimal forbrenning er det viktig å bruke tørre vedkubber.

Inneholder veden mer enn 20 prosent fuktighet blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store enn ved tørr ved. Dette legger seg som er mørk hinne både på vinduene i ovnen og i pipen.

Det er flere måter å sjekke om veden er tørr på. For det første skal den være lett og ha sprekker. Slår du to kubber mot hverandre skal du høre en spesiell klang om den er skikkelig tørr. Som en slags hul lyd.

Du kan også smøre inn noen dråper oppvaskmiddel den ene enden av kubben og blåse hardt i den endre enden. Tørr ved slipper gjennom luft og vil danne skum av såpen.

Opptenning

Du kan starte med de tørre vedkubbene nederst, deretter mindre fliser av opptenningsved og til sist 2-3 opptenningsbriketter øverst. Bra med luft er meget viktig for en god og miljøvennlig opptenning, bruk gjerne ca en centimeter mellom hver pinne.

Mange gjør dette motsatt, med opptenningsbriketter nederst, deretter opptenningsved og vedkubber øverst. Det fungerer også greit, men førstnevnte metode gir mindre sot og aske, sikrer bedre lufttilførsel og gjør at første forsyningen av ved varer lengre.

Fordeler

Hva er det som gjør disse forskjellene? Først og fremst gir det raskt høy temperatur og raskere oppvarming av brennkammeret ved å fyre fra toppen  – som igjen er viktig for raskt å få god trekk i røykrøret og pipen og mer oksygen til flammene. Langsom opptenning og lav temperatur mangedobler mengden svevestøv.

Flammene på toppen sørger også for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like.

Ved å bruke opptenningsbriketter, sikrer du rask nok antenning av opptenningsveden på toppen, og på den måten unngår unødvendig røyk i opptenningsfasen. Har du ikke opptenningsbriketter, kan du bruke bjørkenever. Det fungerer også å bruke eksempelvis avispapir. Ulempen er imidlertid at papir lager mye aske og bidrar til mer sot. Glanset papir er ikke bra, da dette slipper ut mye røyk og gass.

Før du tenner opp, er det viktig å åpne ovnens lufteventiler. Når det har tatt fyr, kan du sette døren på gløtt i cirka 5 minutter, til du ser at det brenner godt. Har du ovn med glass i døren, er en grei tommelfingerregel at du kan lukke døren når glasset blir for varmt til å ta på.

Luftregulering

Å sørge for at det  kommer nok luft inn i huset er helt avgjørende for en god forbrenningsprosess. Husk at kjøkkenvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipen. Dersom huset eller hytten veldig godt isolert kan det være en fordel å åpne et vindu – selv om det kan virke mot sin hensikt når man skal fyre opp i ovnen for å få opp varmen.

Når ovnen har blitt varm etter ca. 15 minutter kan ventilene/spjeldet i ovnen reguleres ned. Men det er viktig å ikke stenge spjeldet så mye at flammene slukner. Veden skal brenne med synlig flamme. Når veden avgir blå flammer er det et godt tegn på beste forbrenning. Gule flammer inneholder mer sot og partikler, mens bål uten flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

Anbefalt minimum for ventilasjon i småhus er en halv utskiftning i timen. I mange boliger er imidlertid utskiftningen vesentlig mindre, som vil kunne påvirke forbrenningen. Årsaken er ofte at man i boliger med ventiler i vegger eller spalter over vinduene stenger dem om vinteren fordi man opplever trekk og kaldras. Hvis man deretter glemmer å åpne ventilene igjen ved oppfyring, vil det gå utover luftskifte og inneklima.

Når skorsteinen blir varm, vil du oppdage at lufttrekket ut øker. Det er derfor viktig å redusere tilførselen av luft når det brenner friskt for å hindre at varme slipper ut gjennom skorsteinen. Men dersom du stenger igjen for mye blir det mye røyk i ovnen og flammen slukner. Her må du med andre ord observere flammene og tilpasse. Når du har gjort det noen ganger går opptenningen som regel både raskt og automatisk, og du blir kjent med din egen vedovn.

Rentbrennende ovner

Når  veden gradvis antenner vil mengden røykgasser fra veden øke. Rentbrennende ovner betyr at brennkammeret er utformet på en slik måte at røykgasser og sotpartikler brenner opp før det kommer ut i pipeløpet. Dermed reduseres forurensende utslipp. Denne prosessen starter når vedovnen eller peisen blir varm.

En moderne, rentbrennende ovn har en virkningsgrad på 75-80 prosent, som gir en betraktelig reduksjon i vedforbruket. Dette er mye mer økonomisk og miljøvennlig enn eldre ovner.

Virkningsgrad forteller hvor mye av vedens energi som overføres til omgivelsene i form av varme. Før myndighetene innførte krav om rentbrennende ovner i Norge, hadde de gamle ovnene en virkningsgrad på cirka 40 prosent. Det vil si at mye av varmen gikk rett ut!

Holde ovnen gående

Om du følger anvisningen over, og tenner opp med et par store vedkubber vil den første oppfyringen vare cirka en times tid. Når dette er brent til glør kan du åpne døren forsiktig og legge på mer ved.

Et godt tips er å ha døren på gløtt et par sekunder før du åpner den helt. Da sørger trekket i pipen for at røyk fjernes fra ovnen ut i pipen, og du unngår å få røyk ut i rommet.